Keramiek van Pien

Biografie


"Al jaren in de ban van klei" betekent voor mij dat ik al in een vroeg stadium met klei aan het werk ben gegaan. Eerst voor mijzelf "aan de keukentafel", daarna middels diverse cursussen en tot slot aan de SBB in Gouda waar ik gedurende 3 jaar de Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken heb gevolgd.Na het behalen van het diploma heb ik eerst een extra jaar "Glazuren" en een cursus "RAKU stoken" gevolgd. In 2017 heb ik een cursus "Slibdecoratie en rauwglazuren" (gegeven door Mathieu van der Giessen) gevolgd en in 2018 een aanvullende cursus "Werken met gietklei". 

In de loop van de tijd heb ik een geheel eigen stijl ontwikkeld die zich kenmerkt door het combineren van handvormen en draaien.

Ik laat mij inspireren door de natuur die ik o.a. al fietsend en hardlopend, mijn andere passie, waarneem. De dingen die ik zie, komen terug in mijn werk en dieren nemen daarbij altijd een centrale plaats in. Ik ga uit van een holle vorm, meestal gedraaid, waar ik op de een of andere manier één of meerdere dieren uit/door laat komen.

Mijn werkstukken kunnen op de "normale manier" gestookt worden in een keramiek oven, dat is de manier die de meeste mensen kennen, óf op de  "RAKU manier". Daarbij wordt het geglazuurde werkstuk in een ton d.m.v. een gasvlam verhit tot zo'n 1000  graden C. waarna het snel wordt afgekoeld in de buitenlucht. Daardoor ontstaan er barstjes in het glazuur. Vervolgens gaat het in een ton met zaagsel dat door het hete werkstuk in de brand vliegt. Door roet en rook worden de barstjes en de niet geglazuurde stukken zwart. Dat geeft een speciaal effect.

Raku werk kan níet buiten staan, "normaal" gestookt werk kunt u rustig in de tuin zetten!

Vóór mijn pensioen gaf ik, op een school voor voortgezet speciaal onderwijs, creatieve lessen aan jongeren met een verstandelijke beperking. In ons schoolatelier maakten wij samen mooie dingen van klei, papier maché, verf en mozaïek. Deze jongeren zijn over het algemeen heel creatief en ik vond het heerlijk om met deze doelgroep te kunnen werken.

Sinds mijn pensioen geef ik, als vrijwilliger, creatieve activiteiten op een dagbesteding voor jong dementerenden, intensief maar dankbaar werk. 


Uiteraard werk ik ook in opdracht.


Heeft u vragen? Dan kunt u contact met mij opnemen via het contactformulier.